IVN Vecht & Plassengebied - Vleermuizen              

Excursies | Vogels | Vleermuizen | Natuurgebieden | Groencursus | Natuurgidsencursus | Organisatie | IVN Vecht & Plassengebied

Fotoboek | Natuurkrant | Vogelreis Falsterbo | Waterkwaliteit | Virtuele excursie Gunterstein | Poelenwerkgroep het Gooi

De invloed van de temperatuur op het begin van de winterslaap van vleermuizen.

Een werkstuk van Annelies Zoetelief en Kim van Eijl.

 

Inleiding

De oorsprong van de vleermuizen

Voortplanting

Winterslaap

De verschillende soorten vleermuizen

De bouw van de vleermuizen

Echolocatie

De werking van de batdetector

Vooroordelen en verhalen over vleermuizen

Ons onderzoek

Kasten

Samenvatting

Nawoord

Logboeken

Bronvermelding

 

 

 

 

Ruige Dwergvleermuis

 

De Latijnse benaming van de ruige dwergvleermuis is Pipistrellus nathusii.

De ruige dwergvleermuis lijkt erg veel op de gewone dwergvleermuis. De ruige dwergvleermuis is echter groter en zwaarder. Een ruige dwergvleermuis heeft een spanwijdte van 23 tot 25 cm . Hij weegt ongeveer 6 tot 15 gram . Het sonargeluid van de ruige dwerg-vleermuis heeft een frequentie van ongeveer 30-40 kHz.

Hij heeft een andere vachtkleur dan de gewone dwergvleermuis. De vacht is  don-kerbruin/roodbruin. Zijn borst is lichter dan de rest. Je ziet de overgang van de borst en rug dus beter.

De ruige dwergvleermuis wordt elf jaar oud. Maar de gemiddelde leeftijd is 2,5 jaar oud.

De vrouwelijke ruige dwergvleermuizen leven in kolonies, die bestaan uit ongeveer 2 ŕ 10 vrouwen.

Ruige dwergvleermuizen vind je vooral in bossen in spleten van bomen of stapelhout. Zij eten voornamelijk muggen. Ze jagen tien kilometer van hun verblijfplaats af.

De ruige dwergvleermuis heeft iets bijzonder, het is namelijk een van de weinige vleermuissoorten dat aan een trek doet, net als sommige vogels dat doen.

In de zomer kan je ze voornamelijk vinden in de Baltische Staten. Daar zijn de kraamkolonies van de vrouwen, de mannen zijn vaak al op de winterverblijfplaats, waaronder in Nederland. Als het winter wordt trekken de kolonies naar de winter-verblijfplaats. Ze worden onderweg gelokt door de mannetjes om in hun territorium te komen en te ‘overnachten’ (overdagen zou een beter woord zijn, omdat vleermuizen ’s nachts actief zijn en overdag slapen). Daar kunnen de vrouwtjes uitrusten en jagen om voedsel te krijgen. Soms blijven ze een paar dagen, omdat ze erg zwak zijn en moeten aansterken om de tocht verder te kunnen maken. Ze vliegen soms 20.000 km voordat ze bij hun bestemming zijn. Ze overnachten vaak op beschutte plekken, maar als het niet beschut is, slapen ze ook wel op niet beschutte plekken.

De mannetjes zijn in een soort van rangorde geschikt. Het (potente) mannetje kan op een nacht wel 17 vrouwen hebben, een vrij jong mannetje hoeft er helemaal geen te hebben tijdens de paartijd. De paartijd van de ruige dwergvleermuis loopt van september tot november. De potente mannetjes zijn na de paartijd erg verzwakt en hebben vaak te weinig energie, als ze niet snel aansterken gaan ze dood.

Ga verder naar de Rosse Vleermuis>>>>.