IVN Vecht & Plassengebied - Vleermuizen              

Excursies | Vogels | Vleermuizen | Natuurgebieden | Groencursus | Natuurgidsencursus | Organisatie | IVN Vecht & Plassengebied

Fotoboek | Natuurkrant | Vogelreis Falsterbo | Waterkwaliteit | Virtuele excursie Gunterstein | Poelenwerkgroep het Gooi

De invloed van de temperatuur op het begin van de winterslaap van vleermuizen.

Een werkstuk van Annelies Zoetelief en Kim van Eijl.

 

Inleiding

De oorsprong van de vleermuizen

Voortplanting

Winterslaap

De verschillende soorten vleermuizen

De bouw van de vleermuizen

Echolocatie

De werking van de batdetector

Vooroordelen en verhalen over vleermuizen

Ons onderzoek

Kasten

Samenvatting

Nawoord

Logboeken

Bronvermelding

 

 

 

 

Vooroordelen en verhalen over vleermuizen

Vooroordelen

Waarom is de mens zo bang voor vleermuizen?

Dit heeft o.a. te maken met boeken en films die gaan over Dracula, de graaf uit Roemenië die maagdenbloed nodig heeft om te overleven.

In Amerika hebben ze Halloween. Bij dit enge feest zie je overal vleermuizen tevoorschijn komen. Hierdoor worden mensen bang en denken ze dat alle vleer-muizen zo bloeddorstig zijn.

Ook zijn mensen bang dat vleermuizen in je haren kunnen vliegen, omdat ze zulke verhalen gehoord hebben. Dit gebeurt echter niet, vleermuizen kunnen dicht bij je komen omdat er toevallig een insect bij je hoofd zwermt. Zo kunnen ze dus heel dicht bij je komen, maar in je haren vliegen gebeurt niet.

 

Vampier

De vampier behoort tot de vleermuizensoort die bloed drinkt. Er zijn over dit dier veel fabeltjes. Er zijn maar drie vleermuissoorten bekend die bloed drinken. Zij leven alleen maar in Zuid-Amerika, dus niet in Roemenië waar Dracula zou wonen. Toch zijn door deze drie soorten mensen doodsbang voor vleermuizen.

De vampiers zijn zo’n 6 tot 9 cm groot. De spanwijdte is 15 tot 20 cm .

De prooien zijn voornamelijk vee, wilde dieren en mensen. Het is op zich niet erg dat ze bloed zuigen, maar het probleem is dat de prooi hondsdolheid kan oplopen. De vleermuis kan namelijk besmet zijn met deze ziekte en deze door te bijten overbrengen.

 

’s Nachts jaagt de gewone vampier. Hij vliegt laag over de grond, om zo zijn prooi te vinden. Als hij er een heeft gevonden, landt hij in de buurt van de prooi. Hij kruipt of springt er naar toe en zoekt een geschikte plek in de huis om bloed uit te kunnen drinken. Deze plek is meestal een plek waar de huid minder bedekt is met haren. Ze maken een snee in de slapende prooi en likken het bloed op. Het bloed stolt niet. Ze kunnen zo wel een half uur door drinken.

Het is algemeen bekend dat de vampiers andere zieke vampiers helpen. Als de zieke vampiers te zwak zijn, brengen andere vleermuizen bloed. Wat ze eerst hebben opgedronken, braken ze later weer uit voor de zieke vleermuis.

 

Verhalen

Vroeger werden vleermuizen bedreigd door de mens en hun religie.

In de middeleeuwen werden vleermuizen gevangen om vervolgens op de deuren getimmerd te worden. Zo kon de duivel dan niet naar binnen komen.

Of ze werden gedood om vervolgens gemalen te worden voor de kogels. Deze kogels zouden dan veel beter doel raken.

De vleermuizen worden echter niet alleen als iets duivels afgeschilderd. Dit gebeurt alleen in de westerse cultuur.

Hieronder wat verhalen uit andere culturen:

 

In Australië hebben de Aboriginals een verhaal dat erg lijkt op het verhaal over Adam en Eva. Dat gaat als volgt: een man en vrouw waren geschapen en hadden het eeuwige leven. Het enige wat ze niet mochten doen, was naar de grote vleermuis bij de grot toegaan. De vrouw werd echter nieuwsgierig en ging naar de grot. De vleermuis werd wakker en vloog weg. Zo is de dood gekomen, de vleermuis hield hem tegen, maar toen hij weg was kan de dood ontsnappen.

 

Bij de Maya’s en Spaanse provincie Valencia staan de vleermuizen voor geluk. Bij de Maya’s werden ze vereerd.

 

Bij de Afrikaanse mythen worden vleermuizen als erg slimme dieren beschouwd, omdat ze ’s nachts nergens tegen aanbotsen. Het doden van een vleermuis is hetzelfde als het doden van een man, van wie ze de reïncarnatie zouden zijn.

 

De vleermuizen worden in sommige delen van de wereld opgegeten. Een mooi voorbeeld hiervoor is: op een eiland waren vleermuizen. Het volk dat daar woonde, at vleermuisvlees. Ze hebben de hele kolonie op het hele eiland uitgemoord. Nu wordt het vlees getransporteerd vanuit andere eilanden zodat er nog vleermuisvlees blijft.

 

Nu  worden vleermuizen niet meer bedreigd door religie, maar door de mens zelf. We passen de natuur zo aan, dat de vleermuizen minder voedsel heeft of dat er weinig slaapplaatsen te vinden zijn. De grote vleermuizen worden gedood door de boeren, omdat ze hun winst opeten.

 

In Japan, Bali en China kan je de vleermuizen zien bij tempels. De foto hieronder is op Bali bij tempels gemaakt.

Het woord voor vleermuizen en geluk is in hun taal hetzelfde, namelijk foe.