Hotspots voor vogelaars in September in Skane en Falsterbo


Teksten van Marcel Schildwacht, vogelwerkgroep Losser en hier en daar eigen teksten.

Wie een snelle indruk wil krijgen met bewegende beelden: YouTube, Bird migration at Falsterbo 2005

Skanör en Falsterbo

Skane, met de steden Skanör en Falsterbo, ligt in het uiterste zuiden van Zweden.
De oude Nederlandse en Duitse naam voor Skane is Schonen. De oudste handelsbetrekkingen
tussen Nederland en Denemarken dateren uit de 13de eeuw. Schonen was in die tijd de
belangrijkste haringmarkt van Europa. Het vormde een centrum van druk handelsverkeer.
Kooplieden vanuit de Noordzee en de Oostzee voerden hun handelswaar aan om die tegen haring
of andere goederen te ruilen. Elk jaar aan het einde van de zomer en in de herfst heerste
er in de plaatsen Skanör en Falsterbo dan ook grote bedrijvigheid. Gezamenlijke Kooplui uit
Hollandse steden kregen van de Deense koning het voorrecht dat zij een stad of een stuk grond
kregen toegewezen, veld of ’vitte’ geheten, waar zij enige tijd mochten verblijven
en zelfs tijdelijke woningen neerzetten.

In de Grote of St. Bavokerk had het Schonenvaarders
Gilde een eigen altaar. Nog altijd is op een pilaar in de kerk te zien waar dat moet hebben gestaan:
bovenin zijn haringen geschilderd als symbool van de haringvangst bij Schonen.


Bron: Haarlems dagblad

Golfterrein Falsterbo hole 17 = Ule Nabbe

In de ochtenduren is er voldoende parkeerplaats bij de golfbaan. Op het parkeerterrein van de golfbaan mag niet geparkeerd worden door niet- golfers.

Loop de golfbaan over richting de vuurtoren en ga langs de duinen en de duinmeertjes linksaf naar de punt. Ga niet op de golfbaan lopen maar hou je netjes aan de regels en neem de paden. Zoek een beschut plekje op tussen de rozenbottels en wacht op je gemak af. Als de vogels vliegen dan is dit een der beste plekken. Komt de wind echter sterk uit het zuid -oosten dan kan men beter bij Skanör gaan staan.

Op de uiterste punt van de golfbaan is een mooi uitkijkpunt om over de slikken te kijken. Een goed punt voor steltlopers en zeevogels. Op de slikken liggen vaak Grijze zeehonden te rusten. Ooit is er een keer een klein groepje Elanden waargenomen. Een wandeling naar het oosten door de duinen kan leuke waarnemingen opleveren van vermoeide vogels die op krachten proberen te komen om vervolgens de oversteek te wagen naar Denemarken.

Vuurtoren bij Golfterrein



Op de golfbaan staat een vuurtoren met daarin een winkeltje. Het boek Wings over Falsterbo is een aanrader. Rond de vuurtoren is een klein bossage waarin bij goede weersomstandigheden mistnetten zijn opgesteld. In de bosjes zijn vaak kleine zangvogels aan te treffen. De bosjes zijn niet toegankelijk maar je kan er wel omheen lopen en vogels spotten. Langs het pad aan de zuidzijde van het bosje is een publicatiebord waarop het laatste vogelnieuws is vermeld. In de bosjes bevind zich het: FALSTERBO FÅGELSTATION

Oude Vuurboet Kolabacken



Een bult vlak naast de parkeerplaats is de oudste vuurboet van zweden. Dateert van 1229! Een prima plek om vanaf een wat hoger punt te loeren.


Flommen



In Skanör kan men linksaf richting het strand. Na enkele tientallen meters zien we links en rechts van de weg enkele meertjes. Deze zijn vanaf de weg goed te overzien. Goede plekken voor steltlopers en eenden.

Heide bij Falsterbo



Een goede plek om roofvogels te kijken. Want hier ontstaat termiek tussen 10.00 en 16.00 uur, mits het mooi weer is. In zo'n thermiekbel kunnen 30 tot wel 60 roofvogels omhoogschroeven voordat ze in een glijvlucht van 25 kilometer naar Denemarken vliegen. Ook pleisterende vogels zijn waar te nemen. Langs het beekje zijn regelmatig steltlopers, libellen en vlinders (o.a. Rouwmantels) waar te nemen.


Camping Ljungen


De Ljungen camping zit pal aan de heide bij Falsterbo en is daarom ideaal om je verblijf te boeken. De eenvoudige en kleine 5-persoonshuisjes zijn niet heel goedkoop.

.

Strand bij Ljungen Camping


Vanaf de camping rechtsaf. Een wandeling door het bos kan leuke zangvogels en libellen opleveren. Eenmaal uit het bos loopt men richting de zee. Let ook hier op de libellen en vlinders. Net voor zee ligt een meer met rietkraag. Afhankelijk van de waterstand en de stand van de zon kan men of vanaf de noordzijde (avonduren) of vanuit de duinen (zuidzijde bij de ochtend) de rietkragen en het meertje goed overzien.

Let ook eens op de schelpen op het strand. Vele malen kleiner dan bij ons. Maar toch dezelfde. Kanaal bij Höllviken


Bij sterke noordwesten wind is dit een goede plek om roofvogels te kijken. Vanuit Falsterbö gaat men net voor de brug / sluis rechtsaf en direct weer links. Rijdt vervolgens langs het kanaal naar het zuiden. Parkeer hier de auto en loop nog een klein stukje door tot achter het woonhuis. Zoek een goed plekje uit de wind en kijk ook schuin over zee want ook daar vliegen dan de roofvogels. De roofvogels vliegen hier meestal hoger dan op de heide.


Klagsham


Klagshamn is een landtong die zich iets minder dan 2 km uitstrekt in de Öresund ten zuiden van Malmö. De noord- en zuidkant van Klagshamn herbergen een aantal mooie kustweiden, waarbij de zuidelijke gebieden vooral geschikt zijn voor vogels. Zangvogels die tijdens hun trek een tussenstop maken, zijn te vinden in de struiken op de landtong


Börringsjön


De Börringsjön is bekend om zijn Zeearenden. Maar er zitten ten Noord-oosten van het meer ook Steenarenden!

Route:
Aangekomen in Anderslov het dorp inrijden tot de kerk en daar afslaan naar Börringe. Deze weg volgen, hij slingert nogal dus is het zaak dat de chauffeur zich niet laat afleiden door de hier nondzwevende Rode Wouwen. Op een gegeven moment gaat er een verharde weg naar rechts op een bordje Havgard. Hier gaat een grindweg omhoog. Draai de grindweg in en parkeer de auto direct aan de rechterkant, op de hoek. Inrijden van deze weg is niet toegestaan. Vanaf hier gaat het lopend naar boven, langs de boerderij, tot een bankje aan de linkerkant van de weg. Van hier is een mooi uitzicht op de Börringsjön.

Havgårdssjön

Classic raptor sites, where Golden and White-tailed Eagles are seen in winter. Golden Eagle also breeds in the area and can thus be spotted all year round. Water birds stop over on the lakes during migration.

Näsbyholm

De vlakke gebieden rond zijn goede plekken voor roofvogels. De Steenarend is 1 van de broedvogels en de Zwarte Wouw is een regelmatige bezoeker. Een nieuw gecreeerd wetland trekt grote aantallen ganzen, eenden en waadlopers. Ook o.a. de Kwartelkoning.

Häckeberga

Dit in 1982 gestichte natuurreservaat ligt in het zuiden van Skåne, ongeveer in het midden van de stedendriehoek Malmö-Lund-Ystad. Het centrum van het afwiselende gebied is bijna schilderachtig te noemen en bestaat uit moerasbos, rietlanden, bestanden van Mattenbies en tal van andere waterplanten. Rondom het meer staan Beuken- en Eikenbossen, die hier en daar de oever raken.In de bosgebieden heeft het roodwild zijn toevluchtsoord.

Meer over dit gebied

Krankesjön

Enkele kilometers ten noordoosten van Dalby Hage ligt de Krankesjön, een ondiep, voedselrijk meer, interessant voor vogelliefhebbers. Het gebied behelst 3970 ha en is Ramsargebied en een Nationaal Park. Vanaf een uitkijktoren kan men de watervlakte overzien. Ten noorden van Silvåkra is er een weg met een wegwijzer waarop Fågeltoren staat aangegeven. Het gebied is zowel tijdens de broedtijd - er broeden onder andere de Geoorde fuut, Roerdomp, Wintertaling, Zomertaling, Slobeend, Kievit, Watersnip, Grutto, Tureluur en Buidelmees - als in het voorjaar en herfst een bezoek waard. Rietganzen en enkele roofvogelsoorten kan men er ook in de wintermaanden observeren. Vooral soorten als Smient, Wilde eend, Tafeleend en Krakeend zijn er in grote aantallen aanwezig. Een telescoop is hier een echte aanrader

Ellestadssjön and Krageholmssjön

Two lakes situated between Ystad and Sjöbo in the middle of the south Scanian lake and hill district. Many geese and ducks are attracted to the lakes, especially in autumn. Raptors are abundant in the vicinity all year round..

Fyledalen

De plek bij uitstek voor de Steenarend.

Fyledalen is alleen al landschappelijk meer dan de moeite waard. Het is een gebied van ongeveer 2000 ha en bestaat uit een vallei, heuvels met Beukenbossen, en een riviertje, de Fyleån. Roofvogels houden er zich vaak op.

. Vanaf Malmö
de weg nummer 11 naar Stafansdorp en van daaruit de weg vervolgen naar Sjöbo. Tussen Sjöbo en Tomelilla is een afslag naar rechts naar het plaatsje Rotdingen. Deze afslag nemen we niet. De volgende afslag naar rechts nemen we wel. Aan het eind van deze weg ga je linksaf. Stop op verschillende plaatsen en kijk goed om je heen

Of vanaf Ystad.
Daar ga je via de 19 in noordelijke richting naar Tomelilla toe. Aan de westkant van de weg liggen enkele meren, als Krageholmsjön, Ellestadssjön, Snogeholmssjön en Sövdesjön. Het kan de moeite lonen om hier een kijkje te nemen. Als broedgebied voor Fluiter, Boomvalk, Rode wouw, Sperwer en Havik, weet je maar nooit. Na 10 km, juist voor Benestad, is er richtingwijzer Fyledalen op de linkerkant die je naar de vallei zal leiden. Volg de smalle weg onderaan de vallei.


Steenarend

Kåseberga

Kåseberga is an excellent site to watch migration of geese and ducks in spring. On some days tens of thousands of birds may be seen. The migration is seen best from the harbour or sheltered from the wind below Kåsehuvud. Resting birds can be spotted in the village or in the clump of trees on Kåsehuvud during spring and autumn.

Also: Stonehenge is not unique! Take a look at the Ale Stenar.

Ales Stones (Ales stenar in Swedish) is a megalithic monument in Scania in southern Sweden, probably from circa 500 AD, that is, the end of the Nordic Iron Age. Ales Stones consist of a 67 metre long stone ship formed by 59 large boulders of sandstone, weighing up to 1.8 tons each. Ship settings date from two periods - the late Bronze Age (ca. 3,000 - 2,500 years ago) and the early Iron Age (ca. 1,600 - 1,000 years ago). Inside the monument, remains of charcoal and human bones have been found. These have been dated to ca. 1500 BP (i.e. ca. 500 CE).

Sandhammaren

Sandhammaren is the south-eastern outpost of Scania. It is a typical migration site and waterbirds and passerines can be spotted in large numbers in both spring and autumn.

Hovs Hallar

Hovs Hallar ligt ongeveer 10 km ten noordwesten van Båstad. Dit moet je gezien hebben. De klippen en rotsformaties doen je meer denken dat je ergens op de Canarische Eilanden bent beland, dan dat je in Zweden bent. Zeer bijzonder in ieder geval en voor de visliefhebbers: Bij de parkeerplaats is een heerlijk visrestaurant te vinden.

move the card to the north to see this area.

Store Mossa

Sights: Extensive bogs. The bird life of Lake Kävsjön. The cultivated landscape at Svanö and Lövö. The shifting sand dunes on the bog. The view from Björnakullen hill and Kvarnberget mountain. Area: 7,850 hectares. Established: 1982. Location: Just over 10 kilometres north-west of Värnamo in Gnosjö, Vaggeryd and Värnamo municipalities, Jönköping County. Visiting Store Mosse: The national park is easy to reach from all directions. There are parking areas and scenic outlooks at Björnakullen and Lake Horssjön. From the main entrance and information centre at Lake Kävsjön there is a path leading to two bird observation towers, one of which is adapted for handicapped persons. The cabins on Svanö and Lövö can be used as occasional overnight sleeping facilities. There are some thirty kilometres of hiking trails in the national park, one around Lake Kävsjön, and another from the Rockne sand formations and across the mires to Björnakullen.

Store Mosse is southern Swedens largest mire area. The term -mire sea- is no exaggeration - these are impressive vistas, reminiscent of the mountain regions. The mire Stormyren is the most ancient biotope in existence in southern Sweden. The layer of peat in the high moss itself has been built up over at least 5,000 years, and largely consists of plant remains from bog moss. Forested sand dunes, called forest dunes, form a system of islands and ridges in the open mire. Kävsjön lake, with its rich bird life, is also within the national park. Store Mosse is the most important breeding ground for cranes in southern Sweden. The foremost sights of Store Mosse are the vast mires, the bird life of Kävsjön, the cultural landscape at Svanö and Lövö, the shifting sand dunes in the mires and the view from Björnakullen and Kvarnberget hills.

move the card to the north to see this area.

Het herkennen van roofvogels in de lucht.

Wespendief

Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart, verder zo groot als een buizerd, volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart, meerdere banden op de staart(en vleugel) met veel tussenruimte. Geen lichte borstband als bij Buizerd. Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart, verder zo groot als een buizerd, volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart, meerdere banden op de staart (en vleugel)met veel tussenruimte. Geen lichte borstband als bij Buizerd.

Wespendief, klein koppie, korte hals, lange staart.
Verder zo groot als een buizerd.
Volwassen alleen toppen van langste handpennen zwart.
Meerdere banden op de staart (en vleugel)met veel tussenruimte.
Geen lichte borstband als bij Buizerd.

Buizerd

Buizerd, band over de borst, lichte baan over de onderarm, volwassen 1 brede zwarte eindband op staart en vleugel, handpennen tot de helft zwart, niet alleen de top

Ruigpootbuizerd

Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis en altijd zwarte polsvlekken. Juveniel met een zwarte buik. Vrouw vaak met een zwarte buik. Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis. Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis.

Ruigpootbuizerd, belangrijkste verschil is de lichte staartbasis en altijd zwarte polsvlekken. Juveniel met een zwarte buik. Vrouw vaak met een zwarte buik.

Steenarend


Steenarend, Jonge dieren herkenbaar aan de grote witte vlekken
en de staart die niet geheel donker is.
Bij volwassen dieren is de onder-voorvleugel donker en onder-achtervleugel lichter. Bij Schreeuw- en Bastaardarend is dat andersom.
Ook geen lichte komma's zichtbaar zoals bij Schreeuw- en Bastaardarend
T.o.v. andere arenden heeft de Steenarend een relatief lange staart.
Erg grote arend. Alleen de Zeearend is groter.


Hoe groot is een Steenarend? Héél Groot!

Schreeuwarend


De Schreeuwarend komt niet zo vaak voor in Zweden.
Het broedgebied licht over de Oostzee in de Baltische staten, Oost-Duitsland en Polen tot in Griekenland.
Maar elk jaar weer worden enkele exemplaren gezien in de omgeving van Falsterbo.
In de vlucht herkenbaar aan een kleine, soms onzichtbare 7de slagpen.
Dit in tegestelling tot de Bastaardarend. Een lichte, soms twee, comma('s) zijn zichtbaar als een soort wit vlekje.
De onder-voorvleugel is lichter dan de slagpennen.

Bastaardarend

Bij de Bastaardarend is de 7de pen wel goed zichtbaar. Veel langer dan bij de Schreeuwarend. De onder-voorvleugel is donkerder dan de slagpennen.

Steppearend

En soms, heel soms, word een Steppearend gezien.
Toevallig toen ik er in 2005 was....
De foto's zijn gemaakt door Frank H. van de Weijer.

Vogel Checklist

downdoaden is ook mogelijk, rechtsklikken met de muis en bewaren als....
Met zweedse links naar het voorkomen van een soort in de afgelopen x dagen in Zweden.

Nederlandse naam Latijnse naam Zweedse naam Engelse naam Gezien? Aalscholver  Phalacrocorax carbo 
Storskarv
Great Cormorant   Alk Alca torda
Tordmule
Razorbill   Alpengierzwaluw Apus melba Alpseglare Alpine Swift   Amerikaanse Smient Anas americana Amerikansk bläsand American Wigeon   Appelvink Coccothraustes coccothraustes
Stenknäck  
Hawfinch   Auerhoen  Tetrao urogallus
Tjäder
Capercaillie   Aziatische Goudplevier Pluvialis fulva
Sibirisk tundrapipare
Pacific Golden Plover   Baardmannetje Panurus biarmicus
Skäggmes
Bearded Tit   Bastaardarend  Aquila clanga 
Större skrikörn
Spotted Eagle   Beflijster Turdus torquatus Ringtrast Ring Ouzel   Bergeend Tadorna tadorna
Gravand
Common Shelduck   Blauwborst Luscinia svecica
Blåhake
Bluethroat   Blauwe Kiekendief  Circus cyaneus 
Blå kärrhök
Hen Harrier   Blauwe Reiger  Ardea cinerea 
Gråhäger
Grey Heron   Boerenzwaluw  Hirundo rustica 
Ladusvala
Barn Swallow   Bokje Lymnocryptes minimus
Dvärgbeckasin
Jack Snipe   Bontbekplevier  Charadrius hiaticula 
Större strandpipare
Ringed Plover   Bonte Kraai  Corvus corone cornix 
Grå kråka
Carrion Crow   Bonte Strandloper  Calidris alpina 
Kärrsnäppa
Dunlin   Bonte Vliegenvanger  Ficedula hypoleuca 
Svartvit flugsnappare 
Pied Flycatcher   Boomklever  Sitta europaea 
Nötväcka 
Nuthatch   Boomleeuwerik Lullula arborea
Trädlärka
Woodlark   Boompieper  Anthus trivialis 
Trädpiplärka
Tree Pipit   Boomvalk  Falco subbuteo 
Lärkfalk
Hobby   Bosgors Emberiza rustica
 Videsparv 
Rustic Bunting   Bosrietzanger Acrocephalus palustris
Kärrsångare
Marsh Warbler   Bosruiter  Tringa glareola 
Grönbena
Wood Sandpiper   Bosuil Strix aluco
Kattuggla
Tawny Owl   Braamsluiper Sylvia curruca
Ärtsångare
Lesser Whitethroat   Brandgans Branta leucopsis 
Vitkindad gås 
Barnacle Goose      Breedbekstrandloper Limicola falcinellus
Myrsnäppa
Broad-billed Sandpiper   Brilduiker  Bucephala clangula 
Knipa
Goldeneye   Bruine Kiekendief  Circus aeruginosus
Brun kärrhök 
Western Marsh Harrier   Bruinkopmees Parus cinctus
Lappmes
Siberian Tit   Buidelmees Remiz pendulinus
Pungmes
Penduline Tit   Buizerd  Buteo buteo 
Ormvråk
Common Buzzard   Canadese Gans  Branta canadensis 
Kanadagås
Canada Goose   Casarca Tadorna ferruginea Rostand Ruddy Shelduck   Citroenkwikstaart Motacilla citreola
Citronärla
Citrine Wagtail   Dodaars Tachybaptus ruficollis
Smådopping
Little Grebe   Draaihals Jynx torquilla
Göktyta 
Wryneck   Drieteenspecht Picoides tridactylus
Tretåig hackspett  
Three-toed Woodpecker   Drieteenstrandloper Calidris alba
Sandlöpare
Sanderling   Duinpieper Anthus campestris Fältpiplärka  Tawny Pipit   Dwerggans Anser erythropus 
Fjällgås
Lesser White-fronted Goose   Dwergmeeuw  Larus minutus 
Dvärgmås
Little Gull   Dwergstern  Sterna albifrons 
Småtärna
Little Tern   Dwerguil Glaucidium passerinum
Sparvuggla
Pygmy Owl   Eidereend  Somateria mollissima
Ejder
Common Eider   Ekster  Pica pica 
Skata
Magpie   Europese Kanarie  Serinus serinus 
Gulhämpling
Serin   Fazant  Phasianus colchicus 
Fasan
Pheasant   Fitis  Phylloscopus trochilus 
Lövsångare
Willow Warbler   Fluiter  Phylloscopus sibilatrix 
Grönsångare
Wood Warbler   Frater Carduelis flavirostris Vinterhämpling Twite   Fuut  Podiceps cristatus
Skäggdopping
Great Crested Grebe   Gaai  Garrulus glandarius 
Nötskrika
Jay   Geelgors Emberiza citrinella
Gulsparv
Yellowhammer   Gekraagde Roodstaart  Phoenicurus phoenicurus 
Rödstjärt
Redstart   Gele Kwikstaart  Motacilla flava 
Gulärla
Yellow Wagtail   Geoorde Fuut Podiceps nigricollis
Svarthalsad dopping
Black-necked Grebe   Gestreepte Strandloper Calidris melanotos
Tuvsnäppa
Pectoral Sandpiper   Gewone kruisbek Loxia curvirostra 
Mindre korsnäbb
Common Crossbill      Gewone Zeehond Phoca vitulina Knubbsäl     Giervalk Falco rusticolus 
Jaktfalk
Gyr Falcon    Gierzwaluw  Apus apus 
Tornseglare
Common Swift      Glanskop  Parus palustris 
Entita
Marsh Tit   Goudhaantje  Regulus regulus 
Kungsfågel
Goldcrest      Goudplevier  Pluvialis apricaria 
Ljungpipare
Golden Plover   Goudvink Pyrrhula pyrrhula
Domherre
Bullfinch   Grasmus Sylvia communis
Törnsångare
Whitethroat   Graspieper  Anthus pratensis 
Ängspiplärka
Meadow Pipit   Grauwe Franjepoot Phalaropus lobatus
Smalnäbbad simsnäppa
Red-necked Phalarope   Grauwe Gans  Anser anser 
Grågås
Greylag Goose   Grauwe Gans  Anser anser 
Grågås
Greylag Goose   Grauwe Gors Miliaria calandra
Kornsparv
Corn Bunting   Grauwe Kiekendief  Circus pygargus 
Ängshök 
Montagues Harrier   Grauwe Klauwier  Lanius collurio 
Törnskata 
Red-backed Shrike   Grauwe Vliegenvanger  Muscicapa striata 
Grå flugsnappare
Spotted Flycatcher   Grijskopspecht Picus canus
Gråspett
Grey-headed Woodpecker   Grijze Zeehond of Kegelrob Halichoerus grypus Gråsäl Grey Seal   Groene Specht  Picus viridis 
Gröngöling
Green Woodpecker   Groenling  Carduelis chloris 
Grönfink
Greenfinch   Groenpootruiter  Tringa nebularia 
Gluttsnäppa
Common Greenshank   Grote Barmsijs Carduelis f. Flammea 
Gråsiska
Mealy Redpoll      Grote Bonte Specht  Picoides major 
Större hackspett
Great Spotted Woodpecker   Grote Gele Kwikstaart Motacilla cinerea
Forsärla
Grey Wagtail   Grote Grijze Snip Limnodromus scolopaceus Större beckasinsnäppa Long-billed Dowitcher   Grote Jager Stercorarius skua
Storlabb
Great Skua   Grote Karekiet Acrocephalus arundinaceus
Trastsångare 
Great Reed Warbler   Grote Kruisbek Loxia pytyopsittacus
Större korsnäbb 
Parrot Crossbill   Grote Lijster  Turdus viscivorus 
Dubbeltrast
Mistle Thrush   Grote Mantelmeeuw  Larus marinus 
Havstrut
Great Black-backed Gull   Grote Pieper Anthus (novaeseelandiae) richardi Större piplärka Richard's Pipit   Grote Stern  Sterna sandvicensis 
Kentsk tärna
Sandwich Tern   Grote Zaagbek Mergus merganser
Storskrake
Goosander   Grote Zee-eend Melanitta fusca
Svärta 
Velvet Scoter   Grote Zilverreiger Casmerodius albus
Ägretthäger 
Great White Egret   Grutto Limosa limosa
Rödspov 
Black-tailed Godwit   Havik Accipiter gentilis 
Duvhök  
Northern Goshawk      Hazelhoen Bonasa bonasia
Järpe
Hazel Grouse   Heggemus Prunella modularis 
Järnsparv
Hedge Accentor, Dunnock   Holenduif  Columba oenas
Skogsduva
Stock Dove   Houtduif  Columba palumbus 
Ringduva
Wood Pigeon   Houtsnip Scolopax rusticola
Morkulla
Eurasian Woodcock   Huismus  Passer domesticus 
Gråsparv
House Sparrow   Huiszwaluw  Delichon urbica 
Hussvala
Common House Martin   IJsduiker Gavia immer  Svartnäbbad islom  Great Northern Diver   IJseend Clangula hyemalis
Alfågel
Long-tailed Duck   IJsgors Calcarius lapponicus Lappsparv Lapland Bunting   IJsvogel Alcedo atthis
Kungsfiskare
Kingfisher   Indische gans Anser indicus
Stripgås
Bar-headed Goose   Jan van Gent Morus bassanus Havssula Gannet   Jufferkraan Anthropoides virgo Jungfrutrana Demoiselle Crane   Kanoetstrandloper  Calidris canutus 
Kustsnäppa
Knot   Kauw  Corvus monedula 
Kaja
Jackdaw   Keep Fringilla montifringilla
Bergfink
Brambling   Keizerarend Aquila heliaca Kejsarörn Imperial Eagle   Kemphaan  Philomachus pugnax 
Brushane
Ruff   Kerkuil Tyto alba
Tornuggla
Barn Owl   Kievit  Vanellus vanellus 
Tofsvipa
Lapwing   Klapekster Lanius excubitor
Varfågel
Great Grey Shrike   Kleine Barmsijs Carduelis flammea cabaret
Brunsiska 
    Kleine Bonte Specht Dendrocopos minor
Mindre hackspett 
Lesser Spotted Woodpecker   Kleine Jager  Stercorarius parasiticus 
Kustlabb
Arctic Skua   Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus
Rörsångare
Reed Warbler   Kleine Mantelmeeuw  Larus fuscus 
Silltrut
Lesser Black-backed Gull   Kleine Plevier Charadrius dubius
Mindre strandpipare
Little Ringed Plover   Kleine Rietgans Anser brachyrhynchus  Spetsbergsgås Pink-footed Goose   Kleine Strandloper  Calidris minuta 
Småsnäppa
Little Stint   Kleine Vliegenvanger  Ficedula parva 
Mindre flugsnappare
Red-breasted Flycatcher   Kleine Zilverreiger Egretta garzetta Silkeshäger Little Egret   Kleine Zwaan Cygnus columbianus  Mindre sångsvan  Bewick's Swan   Kleinste Jager Stercorarius longicaudus
Fjällabb
Long-tailed Skua   Kluut  Recurvirostra avosetta 
Skärfläcka
Pied Avocet   Kneu  Carduelis cannabina 
Hämpling
Linnet   Knobbelzwaan  Cygnus olor 
Knölsvan 
Mute Swan   Koekoek  Cuculus canorus 
Gök
Cuckoo   Kokmeeuw  Larus ridibundus 
Skrattmås
Black-headed Gull   Kolgans Anser albifrons 
Bläsgås
White-fronted Goose   Koningseider Somateria spectabilis Praktejder King Eider   Koolmees  Parus major 
Talgoxe 
Great Tit   Koperwiek  Turdus iliacus 
Rödvingetrast
Redwing   Korhoen  Tetrao tetrix 
Orre
Black Grouse   Kraanvogel  Grus grus 
Trana
Crane   Krakeend  Anas strepera 
Snatterand 
Gadwall   Kramsvogel  Turdus pilaris 
Björktrast
Fieldfare      Krombekstrandloper Calidris ferruginea
Spovsnäppa 
Curlew Sandpiper   Krooneend Netta rufina
Rödhuvad dykand
Red-crested Pochard   Kuifaalscholver Phalacrocorax aristotelis
Toppskarv
Shag   Kuifduiker Podiceps auritus
Svarthakedopping
Slavonian Grebe   Kuifeend  Aythya fuligula 
Vigg
Tufted Duck   Kuifleeuwerik Galerida cristata
Tofslärka
Crested Lark   Kuifmees Parus cristatus
Tofsmes
Crested Tit   Kwartel Coturnix coturnix
Vaktel
Quail   Kwartelkoning Crex crex
Kornknarr
Corncrake   Laplanduil Strix nebulosa
Lappuggla
Laplanduil   Lepelaar Platalea leucorodia Skedstork Spoonbill   Matkop  Parus montanus 
Talltita
Willow Tit   Mediterrane Geelpootmeeuw Larus michahellis
Medelhavstrut
Yellow-legged Gull   Meerkoet  Fulica atra 
Sothöna
Coot   Merel  Turdus merula 
Koltrast
Blackbird   Middelste Zaagbek  Mergus serrator 
Småskrake
Red-breasted Merganser   Morinelplevier Charadrius morinellus 
Fjällpipare
Dotterel   Nachtzwaluw Caprimulgus europaeus
Nattskärra
Nightjar   Nijlgans Alopochen aegyptiacus Nilgås Egyptian Goose   Nonnetje Mergus albellus
Salskrake
Smew   Noordse Gele Kwikstaart  Motacilla flava thunbergi 
Nordlig gulärla
Yellow Wagtail   Noordse Nachtegaal Luscinia luscinia Näktergal Thrush Nightingale   Noordse Stern Sterna paradisaea
Silvertärna
Arctic Tern   Noordse Stormvogel Fulmarus glacialis
Stormfågel
Fulmar   Notekraker  Nucifraga caryocatactes 
Nötkråka 
Nutcracker   Oehoe Bubo bubo
Berguv
Eagle Owl   Oeverloper  Actitis hypoleucos 
Drillsnäppa
Common Sandpiper   Oeverpieper Anthus petrosus
Skärpiplärka
Rock Pipit   Oeverzwaluw  Riparia riparia 
Backsvala
Sand Martin   Ooievaar Ciconia ciconia
Vit stork
White Stork   Oosterse Vorkstaartplevier Glareola maldivarum Orientvadarsvala Oriental Pratincole   Ortolaan Emberiza hortulana
Ortolansparv
Ortolan Bunting   Paapje  Saxicola rubetra 
Buskskvätta 
Whinchat   Paarse Strandloper Calidris maritima Skärsnäppa Purple Sandpiper   Pacifische parelduiker Gavia pacifica  Stillahavslom  ???   Papegaaiduiker Fratercula arctica
Lunnefåge
Puffin   Parelduiker  Gavia arctica 
Storlom
Black-throated Diver   Patrijs Perdix perdix
Rapphöna
Partridge   Pestvogel Bombycilla garrulus 
Sidensvans
Bohemian Waxwing      Pijlstaart  Anas acuta
Stjärtand
Pintail   Pimpelmees  Parus caeruleus 
Blåmes 
Blue Tit   Poelruiter Tringa stagnatilis Dammsnäppa Marsh Sandpiper   Poelsnip Gallinago media
Dubbelbeckasin
Great Snipe   Pontische Meeuw Larus cachinnans
Kaspisk trut
Yellow-legged Gull   Porseleinhoen Porzana porzana
Småfläckig sumphöna
Spotted Crake   Putter  Carduelis carduelis 
Steglits
Goldfinch   Raaf  Corvus corax 
Korp
Raven   Ransuil Asio otus
Hornuggla
Long-eared Owl   Regenwulp  Numenius phaeopus 
Småspov
Whimbrel   Reuzenstern  Sterna caspia  Skräntärna Caspian Tern   Rietgans Anser fabalis 
Sädgås
Bean Goose   Rietgors  Emberiza schoeniclus 
Sävsparv
Reed Bunting   Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus
Sävsångare
Sedge Warbler   Ringmus  Passer montanus 
Pilfink
Tree Sparrow   Rode Wouw  Milvus milvus 
Röd glada
Red Kite   Roek  Corvus frugilegus 
Råka
Rook   Roerdomp Botaurus stellaris Rördrom Bittern   Roodborst  Erithacus rubecula 
Rödhake
Robin   Roodborsttapuit Saxicola torquata
Svarthakad buskskvätta 
Stonechat   Roodhalsfuut  Podiceps griseigena 
Gråhakedopping
Red-necked Grebe   Roodhalsgans Branta ruficollis 
Rödhalsad gås
Red-breasted Goose   Roodkeelduiker  Gavia stellata 
Smålom
Red-throated Diver   Roodkeelpieper  Anthus cervinus 
Rödstrupig piplärka
Red-throated Pipit   Roodmus Carpodacus erythrinus
Rosenfink
Scarlet Rosefinch   Roodpootvalk Falco vespertinus
Aftonfalk 
Red-footed Falcon   Rosse Grutto  Limosa lapponica 
Myrspov
Bar-tailed Godwit   Rotgans Branta bernicla
Prutgås
Brent Goose   Ruigpootbuizerd Buteo rufinus 
Fjällvråk
Long-legged Buzzard   Ruigpootuil Aegolius funereus
Pärluggla
Tengmalm's Owl
  Scharrelaar Coracias garrulus
BLÅKRÅKA
Roller   Scholekster  Haematopus ostralegus 
Strandskata
Euroasian Oystercatcher   Schreeuwarend  Aqulia pomarina
Mindre skrikörn
Lesser Spotted Eagle   Siberische Notenkraker nucifraga macrorhynchos
Smalnäbbad nötkråka
    Siberische Strandloper Calidris acuminata Spetsstjärtad snäppa Sharp-tailed Sandpiper   Sijs  Carduelis spinus 
Grönsiska
Siskin   Slechtvalk  Falco peregrinus
Pilgrimsfalk
Peregrine   Slobeend  Anas clypeata 
Skedand
Northern Shoveler   Smelleken  Falco columbarius 
Stenfalk
Merlin   Smient  Anas penelope 
Bläsand
Eurasion Wigion   Sneeuwgors Plectrophenax nivalis Snösparv Snow Bunting   Sneeuwuil Nyctea scandiaca
Fjälluggla 
Snowy Owl   Snor Locustella luscinioides
Vassångare
Savi's Warbler   Sperwer  Accipiter nisus 
Sparvhök 
Euroasian Sparrowhawk   Sperwergrasmus Sylvia nisoria
Höksångare
Barred Warbler   Sperweruil Surnia ulula
Hökuggla
Hawk Owl   Spotvogel  Hippolais icterina 
Härmsångare
Icterine Warbler      Spreeuw  Sturnus vulgaris 
Stare
Starling   Sprinkhaanzanger Locustella naevia Gräshoppsångare Grasshopper Warbler   Staartmees  Aegithalos caudatus 
Stjärtmes 
Long-tailed Tit   Steenarend  Aquila chrysaetos 
Kungsörn
Golden Eagle   Steenloper  Arenaria interpres 
Roskarl
Ruddy Turnstone   Steppearend Aquila nipalensis
Stäppörn 
Steppe Eagle   Steppenkiekendief Circus macrourus 
Stäpphök
Pallid Harrier   Steppenvorkstaartplevier Glareola nordmanni Svartvingad vadarsvala Black-winged Pratincole   Stormmeeuw  Larus canus 
Fiskmås
Mew Gull   Strandleeuwerik Eremophila alpestris Berglärka Shore Lark   Strandplevier Charadrius alexandrinus Svartbent strandpipare Kentish Plover   Struikrietzanger Acrocephalus dumetorum
Busksångare 
Blyth's Reed Warbler   Tafeleend Aythya ferina
Brunand 
Pochard   Taiga Gaai Perisoreus infaustus
Lavskrika  
Siberian Jay   Taigaboomkruiper  Certhia familiaris 
Trädkrypare
Treecreeper   Tapuit  Oenanthe oenanthe 
Stenskvätta
Northern Wheatear   Temmincks Strandloper Calidris temminckii
Mosnäppa
Temminck´s Stint   Tjiftjaf  Phylloscopus collybita 
Gransångare
Common Chiffchaff      Topper Aythya marila
Bergand
Greater Scaup   Torenvalk  Falco tinnunculus
Tornfalk
Common Kestrel   Tuinfluiter Sylvia borin
Trädgårdssångare
Garden Warbler   Tureluur  Tringa totanus 
Rödbena
Common Redshank   Turkse Tortel  Streptopelia decaocto 
Turkduva
Collared Dove   Vale Gierzwaluw Apus pallidus Blek tornseglare Pallid Swift   Veldleeuwerik  Alauda arvensis 
Sånglärka
Skylark      Velduil Asio flammeus
Jorduggla
Short-eared Owl   Vink  Fringilla coelebs 
Bofink
Chaffinch   Visarend  Pandion haliaetus 
Fiskgjuse
Osprey   Visdief  Sterna hirundo 
Fisktärna
Common Tern   Vorkstaartmeeuw Larus sabini Tärnmås  Sabine's Gull   Vuurgoudhaantje Regulus ignicapilla 
Brandkronad kungsfågel 
Firecrest      Waterhoen  Gallinula chloropus 
Rörhöna
Moorhen   Waterpieper Anthus spinoletta Vattenpiplärka Water Pipit   Waterral Rallus aquaticus
Vattenrall 
Water Rail   Watersnip  Gallinago galligano
Enkelbeckasin
Common Snipe   Waterspreeuw Cinclus cinclus
Strömstare
Dipper   Wespendief  Pernis apivorus 
Bivråk
European Honey Buzzard   Wielewaal Oriolus oriolus
Sommargylling
Sommargylling   Wilde Eend  Anas platyrhynchos 
Gräsand
Mallard      Wilde Zwaan  Cygnus cygnus 
Sångsvan
Whooper Swan   Winterkoning  Troglodytes troglodytes 
Gärdsmyg
Wren   Wintertaling  Anas crecca 
Kricka
Common Teal   Witbandkruisbek Loxia leucoptera
Bändelkorsnäbb 
Two-barred Crossbill   Witgatje  Tringa ochropus 
Skogssnäppa
Green Sandpiper   Withalsvliegenvanger Ficedula albicollis
Halsbandsflugsnappare 
Collared Flycatcher   Witoogeend Aythya nyroca
Vitögd dykand  
White-eyed Pochard   Witstuitbarmsijs Carduelis hornemanni Snösiska Arctic Redpoll   Witte Kwikstaart  Motacilla alba alba 
Sädesärla
White Wagtail   Witvleugelstern Chlidonias leucopterus
Vitvingad tärna
White-winged Tern   Wulp  Numenius arquata 
Storspov
Eurasian Curlew   Zanglijster Turdus philomelos
Taltrast
Song Thrush   Zeearend Haliaeetus albicilla
Havsörn
White-tailed Eagle   Zeekoet Uria Aalge
Sillgrissla
Common Murre or Guillemot   Zilvermeeuw  Larus argentatus 
Gråtrut
Herring Gull   Zilverplevier  Pluvialis squatarola 
Kustpipare
Grey Plover   Zomertaling Anas querquedula
Årta
Garganey   Zomertortel Streptopelia turtur
Turturduva
Turtle Dove   Zwaangans Anser cygnoides  Svangås  ????   Zwarte Kraai Corvus corone corone
Svartkråka
Hooded Crow   Zwarte Mees Parus ater
Svartmes
Coal Tit   Zwarte Ooievaar Ciconia nigra
Svart stork
Black Stork   Zwarte Roodstaart  Phoenicurus ochruros 
Svart rödstjärt
Black Redstart   Zwarte Ruiter  Tringa erythropus 
Svartsnäppa
Spotted Redshank   Zwarte Specht Dryocopus martius
Spillkråka
Black Woodpecker   Zwarte Stern Chlidonias niger
Svarttärna
Black Tern   Zwarte Wouw Milvus migrans 
Brun glada
Black Kite   Zwarte Zee-eend Melanitta nigra
Sjöorre
Common Scoter   Zwarte Zeekoet Cepphus grylle
Tobisgrissla 
Black Guillemot   Zwartkop  Sylvia atricapilla 
Svarthätta
Blackcap   Zwartkopmeeuw Larus melanocephalus
Svarthuvad mås
Mediterranean Gull       
Google
 
Webbbb www.ivnvechtplassen.org